Historikk

John Moses Browning

John Moses Browning ble født 23. januar 1855 i Ogden, like nord for Salt Lake City, Utah.

 

Familien hadde våpenproduksjon i blodet, og John Moses’ far var en børsemaker som allerede hadde flere innovasjoner innen feltet. Som ung tilbrakte gutten mye tid i farens verksted, og han kunne navnet på alle delene av et våpen før han kunne lese.

 

Fra 6-årsalderen laget han fiskeredskaper fra metallrester som han hamret til på sin egen lille arbeidsbenk. Hans 1800-tallsoppvekst renner over av anekdoter som peker mot hans framtid som en internasjonalt anerkjent og svært begavet oppfinner.

Browning historie

Det tok ikke lang tid før de som hadde observert hans kreative evner fikk den første håndfaste bekreftelsen på det som skulle komme; bare 23 år gammel tok John Moses ut sin første patent, kalt «J.M. Browning Single Shot Rifle». Denne oppfinnelsen simplifiserte perkusjonsmekanismen, noe som gjorde den mer holdbar og pålitelig.

Kort tid før sin død overrakte faren sin virksomhet til John Moses. Sammen med broren Matt, uten erfaring med bruk av maskinverktøy og med mindre enn tusen dollar i banken, forvandlet den unge Browning den vesle butikken til en liten våpenproduksjonsbedrift med syv ansatte.

Bedriftens øde beliggenhet, den lave mengden potensielle kunder og mangelen på kapital gjorde sitt til at den slet med å overleve. Lykken snudde imidlertid da oppfinnerens talenter kom riktig mann for øre; en representant fra Winchester.

I en annen amerikansk stat hadde denne representanten kommet over et våpen laget av Browningbrødrene. Overbevist av våpenets patent, kjøpte representanten våpenet og sendte det til sine overordnede ved Winchesters hovedkvarter. Så stort inntrykk gjorde våpenet at direktøren selv umiddelbart tok fatt på den seks dager lange reisen gjennom det som på den tiden fortsatt i høyeste grad var det Ville Vesten, for å møte Browningbrødrene.   

På tross av forbauselsen over å finne to menn i tjueårene i et slitent verksted, var mannen årvåken nok til ikke å bli lurt av førsteinntrykket. Han signerte kommersielle avtaler med dem så raskt han kunne, en avgjørelse som var meget vellykket. Disse avtalene skulle vare i flere årtier.

Browning hadde en framtid. Gjennom årene gav Browning lisenser til flere produsenter på flere titalls oppfinnelser og våpen. Kreativiteten og perfeksjonen i hans oppfinnelser var så betydningsfulle at det store flertallet av hans patenter ikke ble forbedret eller byttet ut på mange år.

 

Våpenindustrien er som kunstindustrien; skapernes suksess avhenger av interessen fra velinformerte lekmenn. I 1897 var det en av direktørene i Fabrique Nationale fra Herstal i Belgia som la merke til en 7,65 Browningpistol med en ny låsemekanisme. Han så potensialet umiddelbart, og FN ervervet produksjonslisensen. Med dette begynte samarbeidet mellom oppfinneren fra The Great Salt Lake og fabrikken ved bredden av elven Meuse.

Browning nådde høydepunktet av sin utvikling med den halvautomatiske haglen Auto-5. Denne var en enorm kommersiell suksess, og førte til John Moses sitt første besøk til fabrikken i Herstal.

Hans internasjonale anerkjennelse kom dog uten tvil på grunn av en helt annen konstruksjon, nemlig den halvautomatiske 9mm Hi-Power pistolen. Mer enn 10 millioner av disse legendariske pistolene er blitt solgt. Fra starten i 1907 ble den tatt i bruk av de fleste politi- og militære styrker verden over. Det faktum at det generiske navnet for denne typen pistol er «Browning» demonstrerer den universelle anerkjennelsen denne konstruksjonen har fått.

Brownings suksess er på ingen måte resultatet av flaks og tilfeldigheter. Som alle amerikanske pionerer fra tidsepoken, benyttet han omstendighetene og snudde dem til sin fordel gjennom enorme mengder hardt arbeid. Hans karakterstyrke og evne til å holde på prinsipper var ekstraordinær. Da han mot slutten av livet ble tilbudt en ærestittel ved et universitet, avslo han med den enkle begrunnelsen at han hadde satt seg som regel å aldri ta imot noe som han ikke hadde fortjent gjennom eget arbeid.

I 1925 gjorde John Moses Browning den siste finpussen på en prototype av en over/under-hagle som skulle komme til å endre historien til jakthaglen. Han kalte den ganske enkelt for B25, etter Browning 1925.

Han døde av et hjerteinfarkt mens han jobbet på kontoret sitt i Herstal, 26. november 1926. Dette var hans 61. besøk i Belgia.
Han ble sendt hjem til USA, hvor han ble gitt en militær begravelse. Sønnen Val fortsatte samarbeidet med den belgiske fabrikken uten opphold. Det samarbeidet fortsetter den dag i dag.